62 km klassisk faluterräng

Utskriftsvänlig karta här.

Starten i tävlingsklass tar dig uppför vår beryktade mördarbacke. Du som åker motionsklass startar precis som tidigare, uppför asfaltsbacken.

Kuperat, vackert, roligt, utmanande… Långa Lugnets bana lämnar ingen oberörd. ”Back in the days” var Långa Lugnet ett tufft och tekniskt lopp. Idag är banan moderniserad och de tuffast partierna har fått stå tillbaka för mer lättcyklade partier. Dessutom kryddar vi med några nya singletracks av allra bästa kvalité. Men den kuperade terrängen som är så typisk för Falun finns kvar. Banan är högoktanig och tuff för dig som vill köra snabbt – se det som en utmaning. Det maffiga publikstödet inne på arenan hjälper dig att orka runt!


Stigar har förbättrats och spångar har gjorts säkrare. Som start bjuds du på Sjulsarvsbacken, -eller Mördarbacken beroende på klass.  Fortsättning med 2,5 kilometer stigning upp till Mjölnarbo, innan banan planar ut och går vidare ut på militärens övningsområde. Tack vare ett gott samarbete med Dalregementsgruppen har vi tillgång till hela området vilket gör det möjligt att blanda grusvägarna med klassiska körvägar och trixiga endurospår. Rottnebyskogen är kvar med stigningar, fina stigar och snabba motionsspår. Tack vare att området kring hoppbackarna nu är färdigbyggt kan vi äntligen erbjuda en fantastisk vy över Lugnetområdet innan första varvning, Gamla mormor och spurtpris. Första loopen är ca 28 km.

Andra varvet går som tidigare ut på Jungfruberget. Intensiv, snabb, kurvig, en del rötter och stenar och hyfsat kuperad. Utsikten över Varpan vid Garves bod väl värd att beskåda. Varvning två efter 18 km.

Sista delen går uteslutande på Lugnet, till stora delar på Lugnets röda, med handbyggda stigar, doserade kurvor, berms och annat roligt. Även här stöter du på backar och en skön blandning stig och motionsspår. Tillbaka för målgång efter 16 km och totalt 62 km.

Första vätskekontrollen/teknisk zon vid Rottneby, efter ca 17 km. Övriga vätskekontroller och tekniska zoner är beläget på Lugnet i anslutning till varvningarna.

Snabbfakta

Längd: 62 km
Klättring: 1000 m
Start och mål: Riksskidstadion Lugnet
Vätskedepåer: 3 st. Vid Rottneby efter ca 17 km och på stadion efter 28 och 46 km.
Parkering: Riksskidstadion Lugnet
Servering: Riksskidstadion Lugnet
Publikplatser: Riksskidstadion Lugnet.

Banprofil
Banprofil LL2015

Kom ihåg att visa hänsyn och att vara exceptionellt trevlig mot alla du träffar på i den vilda naturen.
På det sättet underlättar du för oss i våra fortsatta kontakter med markägare.

Långa Lugnet

Långa Lugnet