Mitsubishi MTB Challenge rullar som vanligt på i hög takt och den 27 maj besöker vi Falun för den andra deltävlingen, Långa Lugnet. En riktigt högoktanig bana på det anrika idrottsområdet Lugnet, därav namnet på tävlingen. Vid Lugnet i Falun har det anordnats tre Skid VM och även en MTB världscup i Långlopp. Hela arenan andas idrott och de senaste åren har mountainbike fått ta mer och mer plats genom uppmärkning av MTB-leder samt byggnation av helt nya MTB-stigar. Stigar som utmanar men också skänker enorm cykleglädje när de övervunnits. Mellan stigarna varvas banan med slingrande grusvägar och härliga höjdmetrar att klättra.

Detta är även en tävling som normalt brukar locka många elitcyklister. En stor anledning är att flertalet duktiga mountainbike- och landsvägscyklister antingen bor just i Falun eller ganska nära Falun.

Vi tog en pratstund med arrangörsföreningen Falu CK om vad man som cyklist och anhörig kan vänta sig i Falun om mindre än två veckor.

 

Först och främst efter denna presentation, hur ser årets bana ut? 

– ​Den är identisk med förra årets bana. 62 km fördelat på 3 loopar. Start, varvningar, vätska, tekniska zoner och mål på Lugnet Arena. Totalt antal höjdmetrar som ska erövras är nästan exakt 1000. Långa Lugnetbanan har karaktär och rykte om sig att vara tuff, kuperad och teknisk. Men de ”gamla tuffa brötiga” stigarna har fått stå tillbaka för lite mer grusvägar och så klart de handbyggda MTB-stigarna. Alla Lugnets tre hyllade och lovprisade handgrävda stigar kommer du till under slutet av loop 3. Banan bjuder alltså på en rejäl utmaning med ljuvlig belöning.

Vi hade en riktigt snörik vinter i år och snön låg kvar länge på delar av det som är Långa Lugnets bana men detta har inte påverkat underlaget nämnvärt mycket. Med det varma vädret som varit och fortsätter torkar banan upp fint.

 

Finns det någon del av banan där man måste vara bra på något speciellt?

​- Som upplägget av banan är så gynnas man av bra slätdrag på grusvägarna i början, en styrka uppför backarna och rapphet över rötter och stenar under senare delen av banan. Allround är nyckelordet. ​

Vad är ert ”coolaste hinder”?

​- Helt klart wallriden på stigen ”gamla mormor”. För att njuta maximalt av den (och även de handbyggda stigarna) rekommenderar vi att testa den dagen innan så att du är säker på att du fixar den. Som en bonus innan stigen Gamla Mormor passerar cyklisterna under hopptornen där det bjuds på utsikt över hela Falun!

Langa_Lugnet_2017_foto_Falu_CK_3.jpg

Har ni något roligt minne från 2017 års tävling som ni bakom tävlingen kommer ihåg tydligt?


​- Ja, vädret var hisnande bra. Tokvarmt med strålande sol! Vi smällde upp en extra vätskekontroll på första loopen men efterfrågan var betydligt större än tillgången. Vattnet tog slut i ett tidigt skede och flera blev utan vatten. Inte kul på något sätt men lärorikt. I år fyller vi på med mer vatten så att alla kan tanka på rejält.
Vilket är vårt mesta tips, se till att dricka minst en gång varje kvart för att behålla vätskebalansen i kroppen.

Vad kan åskådare och anhöriga göra under loppet? 

– ​I och med att tävlingen går fort och cirkulerar runt Lugnet så är det den bästa platsen att befinna sig på. Här finns start mål och varvningar, utställare och cykelkompisar -allt händer och finns på stadion! Mer aktiviteter är att ta bergbanan upp till hopptornen och ta en fika i cafét eller en tur upp i hopptornsmuseet där det finns tre våningar från respektive Skid VM att ta del av. Till exempel kan man i en simulator känna hur det känns att utöva backhoppning. För att inte tala om den häftiga utsikten där uppe! Sedan så är minigolfbanan vid campingen är värd en halvtimme och vill man bli blöt finns det både inomhus och utomhusbad. ​

Langa_Lugnet_2017_foto_Falu_CK_2.jpg

Vad tycker ni som arrangör är absolut bäst med att få arrangera loppet – vad är mervärdet?

– ​I år erbjuder vi barnen och ungdomarna en variant av långlopp. De från 11 år har möjlighet att köra andra loopen. Vi har en stor skara ungdomar i träning i klubben och det är häftigt att se dem och alla andra in action med nummerlapp på hemmabanan.

 

Tack banchefen Stefan Carlsson och Falu CK för den uppdateringen. Den 27 maj bjuder vi alltså på en av Mitusbishi MTB Challenges kortaste men explosivaste banor. Ett måste för den stigälskande cyklisten med en längtan efter utmaning.

Långa Lugnet

Långa Lugnet